Çok Harika

30 Eylül 2015 Çarşamba

Bugün Hayat Bilgisi dersinde "Fiziksel Özelliklerimiz" konusunu işledik.

"Ayna" etkinliğimizde  Elif'i (kumral, çok tatlı biridir kendisi) tahtaya çıkardım. Sınıfa da Elif'in fiziksel özelliklerini sordum.

Heyecanla parmak kaldıran Selim, "Çok harika biri!" dedi.

Gülmeden edemedim.

Kayalıklarda Bile

29 Eylül 2015 Salı

Bugün okula en sevdiğimiz oyuncaklarla geldik ve bir ders boyunca oyuncaklarımızı tanıttık.

Arman'ın en sevdiği oyuncağı köpek balığıymış.. Ona göre köpek balıklarının temel özelliği suda yüzmeleriymiş.

"Peki neden en çok onu seviyorsun?" diye sordum.

"Çünkü," diye karşılık verdi Arman,  "ben de yüzmeyi seviyorum. Her akşam banyo yaparım ve denizde kayalıklarda bile çok iyi yüzerim!"


İhtiyaç Listesi

28 Eylül 2015 Pazartesi


     A)  2. Dönem Türkçe Okuma Kitapları:
(Aşağıdaki kitaplar evde kalacak. Okumaya geçildikten sonra sırasıyla istenecektir.)
1) Uyurgezer Fil -Behiç Ak ( Can Yayınları)
2) Kuyruksuz-Can Göknil ( Can Yayınları)
3) Bizim Tombiş Fiyonk Makarnayı Çok Seviyor-Behiç Ak ( Günışığı Yayınları)
4) Rengini Arayan Pudra-Betül Sayın ( Günışığı Yayınları)
5) Karaböcü Hoş Geldi-Niran Elçi ( Günışığı Yayınları)

KALEMLİKTE BULUNMASI GEREKEN İHTİYAÇLAR

1.
SİYAH VE KIRMIZI KURŞUN KALEM (Dikkat dağıtıcı olmasın, yuvarlak kurşun kalem )
2.
KUTULU KALEMTRAŞ
3.
KALEMLİK KESİNLİKLE BEZ OLMALIDIR.
4.
KOKUSUZ SİLGİ
5.
ATAŞ
6.
MAVİ VE YEŞİL KURŞUN KALEM
7.
KÜT UÇLU MAKAS



ÇANTASINDA OLMASI GEREKEN İHTİYAÇLAR

1.
KÜÇÜK BOY, KILAVUZ ÇİZGİLİ EL YAZISI DEFTERİ(En sade olanından olsun, kenarları süslü olmasın!)
2.
KARELİ KÜÇÜK BOY DEFTER (40 yapraklı)
3.
KIRMIZIİ SİYAH, MAVİ TAHTA KALEMİ (öğretmene teslim edilecek)
4.
4’LÜ OYUN HAMURU (KALİTELİ, KOKUSUZ)
5.
6’Lİ PASTEL VE KURU BOYA
6.
KOPARMALI ORTA BOY RESİM DEFTERİ


EVDE OLMASI GEREKENLER

1.
40’LI YEDEK KÜÇÜK BOY KILAVUZ ÇİZGİLİ DEFTER
2.
40’LI YEDEK KÜÇÜK BOY KARELİ DEFTER
3.
40’LI ÇİZGİLİ DEFTER (Yanında kırmızı çizgili olanından olsun!)
4.
ABAKÜS (Sayı boncuğu)
5.
PLASTİK FASÜLYE VE SAYMA ÇUBUKLARI
6.
SUNUM DOSYASI (10’LU OLSUN)
7.
1 ADET ZARF DOSYA
8.
1 ADET A4 KAĞIDI
9.
40’LI KILAVUZ ÇİZGİLİ DEĞERLENDİRME DEFTERİ (öğretmene teslim edilecek)



Sevgili Velim...

6 Eylül 2015 Pazar


Çocuğunuz birey olma yönünde çok önemli bir adım atıyor: Okula başlıyor. Bu hem siz aileler, hem çocuğunuz ve hem biz öğretmenler için heyecan verici bir durum. Ama aynı zamanda endişe verici bir durum da.

İşte bu yüzden biz öğretmenlere ve siz ailelere önemli görevler düşüyor.

1.     Çocuğumuza, okulun, okuma-yazmanın yanında doğayı inceleme, araştırma, oynama, bilgi edinme ve bu bilgiyi kullanabilme gibi yararları olacağını, özellikle eğleneceğini, yeni arkadaşları olacağını belirtin.
     Sizden ricam lütfen okula başladığınız ilk günü onunla paylaşın, dürüst olun. Böylelikle çocuğunuz, endişesinde yalnız olmadığını hissedecektir.

2.     Çocuğumuz ilk günden itibaren okula devamlı gelmesi sağlanmalıdır. Devamsızlık, bir gün bile olsa, birçok kazanımdan geri kalmasını sağlayacağını unutmayın. Telafisi zordur; Çünkü eski ile yeni konular birikir ve aşılması zor olabilir. Devamlılık başarı için çok önemlidir. (Fizikse veya zihinsel bir problemden dolayı çocuğumuzun gelmeme durumu varsa lütfen önceden bana bildiriniz.)

3.     Çocuğumuzla vedalaşmayı çabuk ve kısa süreli tutunuz. Böylece ayrılıkların doğal olduğunu hissettirmiş olacaksınız.

4.     Ayrılmadan önce, ona gününüzü nasıl geçireceğinizi anlatın. Onun da okulda nasıl geçirebileceği ile ilgili tahminde bulunmasını sağlayın. Bunları konuşmak onu rahatlatacaktır.

5.     Sevgili Velim, çocuğumuz bir tanedir. Fakat beklentimizi gerçekçi kılar ve zaman tanırsak onun her türlü endişesini, korkusunu alt etmesini sağlayabiliriz.

6.     Yıl içinde zorlandığı durumlarda; her şeyin geçici olduğunu, biraz uğraşla her durumu değiştirebileeği fikrini aşılayın.

7.     Yıl içinde arkadaş toplantıları düzenleyerek, çocuğumuzun sosyal beceriler kazanmasını sağlayabilirsiniz.

8.     Evinde mutlaka kurallar olsun. Her zaman her isteğimizi yapamayacağımızı hissettirmek, okula uyumunu ve başarısını artıracaktır.

9.     Çocuğun okula karşı olumsuz duygular beslememesi için okulun ve okumanın kazandıracağı şeylerden bahsedebilirler. Örneğin yine okulda kuracağı arkadaşlıklardan yada sizin geçmişte arkadaşlarınız ve öğretmeninizle olan olumlu yaşantılarınızdan örnekler verilebilirsiniz.

10. Okula gitmeyi zorunluluk ya da ceza gibi algılamalarına sebep olacak konuşmalardan kaçınmalısınız.  (‘Çok yaramazlık yapıyorsun seneye okula göndereyim seni de gününü gör!’ Ya da  “Okula başla da senden kurtulayım.” )

11. Başarısızlığı konusunda sizin vereceğiniz olumsuz tepkiler,   ya çocuğun okuldan ve derslerden soğumasına ya da aşırı ders çalışmasına ve sosyal etkinliklere katılmamasına yol açabilir.
 Bu da çocuğun psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkiler.
11. Önemli olan performans değil çabadır. Yani çocuğumuzun başarmak için gösterdiği emektir.

12. Aile ilişkilerinizdeki olumsuzluk, çocuğun, dikkatsizlik, hırçınlık, tembellik ve saldırganca davranışlar göstermesine neden olabilir.

Ödevler ve Dersler


Sayın Velim, İlk günden olmasa da sık sık ödev vermeyi düşünüyorum. Ödev vermedeki amacım, çocuklarda öz disiplinin sağlanması, sorumluluk duygusunun geliştirilmesi, ders çalışma alışkanlığının kazandırılması ve öğrendiklerinin pekiştirilmesidir.

Sizden isteğim,  ödevin, çocuğunuzla benim aramda bir durum olduğunu ona hissettirmeniz.

- Asla onun yerine ödevi yapmamalısınız. Yaparsanız ders çalışma alışkanlığını, sorumluluklarını yerine getirmesini engellemiş olursunuz. Kendi elinizle çocuğumuzun başarısız olmasını sağlamış olursunuz.

Ödev yapması için arada bir hatırlatma yapabilirsiniz. Örneğin, “Kalk, ödevini yapsana!” gibi ifadeler kesinlikle kullanmamalısınız. Daha çok, “Sanırım filmden sonra ödevini yapacaksın, değil mi?” demek çok daha etkili ve sağlıklıdır.

- Ödevini yaparken televizyon seyretmemeli. Sizden de uzakta ödevini yapmalı. Sonra kontrol edebilir, yol gösterebilirsiniz.

- Aman harflerin yazılışını göstermeyin, hatalar olunca düzeltmek çocuğumuz için çok zor oluyor. Ayrıca Harflrin okunuşunu “zee” değil, “zzzz” diye gösteriyoruz.

- Mümkün olduğunca okula ve okul sorumlulukları karşısında olumlu olun. Baskıcı, eleştirel olmak onu benden ve okuldan soğutacaktır.

- Sevgili Velim, ilk işiniz beni ve okulu sevdirmek olsun☺ Sizinle olan ilişkim çocuğumuzu çok etkileyecektir. Bana olan güvenini tartışma konusu yapmamalısınız. Olumlu bir ilişki geliştirmemiz mutlaka gereklidir.

- Ilerleyen dönemlerde elbette ki hatalar olacaktır. Fakat lütfen hatalarımızı çocuğumuz önünde ya da başkalarıyla irdelemeyin. Duygusal bir tarafım var ama samimiyetime güvenin. Öncelikle benimle görüşün, olumlu bir diyalogla her sorunun üstesinden gelebiliriz, unutmayın.

- Matematik en sevdiğim ders olmasına rağmen ders deyince lütfen sadece “Matematik, Türkçe, Hayat Bilgisi” diye algılamayın. Bu dersler kadar Oyun ve Fiziksel Etkinlikler, Müzik, Görsel Sanatlar da çook önemlidir. Çocuğumuz mutlu olduğu sürece matematik öğrenebilir. Öncelikle kendini ifade etmeyi öğrenmelidir. Bu da matematikle değil, sanat ve edebiyatla olur.

Özellikle 1. Sınıfta tüm ders ve etkinliklere aynı önemi vermeli ve bana destek olmalısınız.

- Amacım kesinlikle okumayı öğretmek değil, okumayı öğrenmektir. Bunun için öncelikle evde bir kitaplığınız olsun, fırsat buldukça okuyun. Okuduğunuzu görerek size özenecektir.

Siz sevgili velim, çocuğumuz ve ben bir ekip kuruyoruz. Bu yazıyı sizi tanımadan önce hazırladım. Şu an çok heyecanlıyım. Umarım birlikte geçireceğimiz tüm eğitim-öğretim yıllarımız özellikle çocuğumuz için başarılı ve güven içinde geçer…

 Sevgiler…




 

POPÜLER